Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Δικαίωματα στο Διαδίκτυο ζητά η Κομισιόν

Στις 25 Ιανουαρίου 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναμόρφωση της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ισχύουσα νομοθεσία θεσπίστηκε το 1995, πολύ πριν οι Ευρωπαίοι πολίτες αρχίσουν να ζουν δύο ζωές: μια στο Διαδίκτυο (και τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης) και μια εκτός. Η νέα πρόταση περιλαμβάνει και το δικαίωμα στη λήθη για τους χρήστες του Διαδικτύου. 
 Τι προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Ενισχυμένο Δικαίωμα στη Λήθη
Η Επιτροπή προτείνει ένα ενισχυμένο δικαίωμα στη λήθη, έτσι ώστε, όταν δεν επιθυμείτε πλέον την επεξεργασία των δεδομένων σας και εφόσον δεν συντρέχουν νόμιμοι λόγοι για τη διατήρησή τους από έναν οργανισμό, τα δεδομένα να διαγράφονται από το σύστημά του.
Οι υπεύθυνοι επεξεργασίας δεδομένων είναι εκείνοι που πρέπει να αποδεικνύουν ότι χρειάζεται να διατηρήσουν τα δεδομένα αντί να πρέπει εσείς να αποδείξετε ότι η συλλογή των δεδομένων σας δεν είναι αναγκαία.
Οι πάροχοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την αρχή της «προστασίας της ιδιωτικής ζωής εκ κατασκευής», πράγμα που σημαίνει ότι οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις πρέπει να είναι εκείνες που  προστατεύουν καλύτερα την ιδιωτική ζωή.
Οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να σας ενημερώνουν με όσο το δυνατόν σαφέστερο, κατανοητό και διαφανή τρόπο για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά δεδομένα σας, έτσι ώστε να είστε σε θέση να αποφασίσετε ποια δεδομένα θα γνωστοποιήσετε.
Οι προτάσεις θα διευκολύνουν την πρόσβασή σας στα δεδομένα σας και θα σας δώσουν δικαίωμα φορητότητας δεδομένων, δηλαδή θα διευκολύνουν τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων από έναν πάροχο υπηρεσιών σε άλλον.

Θα διασφαλίζουν επίσης ότι, όταν οι χρήστες δίνουν τη συγκατάθεσήτους για χρήση των προσωπικών δεδομένων τους από εταιρείες με προσωπικό πάνω από 250 υπαλλήλους, η σύμφωνη αυτή γνώμη θα δίδεται ρητά και με πλήρη επίγνωση των συνεπειών. Έτσι οι χρήστες θα αποκτήσουν τον έλεγχο των δεδομένων τους και παράλληλα θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο διαδικτυακό περιβάλλον.
Περισσότερα στο  http://tech.in.gr/analysis/article/?aid=1231148680

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου