Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ο Ayumu «νικά» τον υπολογιστή

Ονομάζεται Ayumu και σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για έναν πανέξυπνο χιμπατζή ο οποίος σε κλάσματα δευτερολέπτου αποστηθίζει αριθμούς και ολοκληρώνει ασκήσεις σε μια οθόνη υπολογιστή. Δείτε το σχετικό βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=JkNV0rSndJ0


Ο χιμπατζής-«αστραπή», που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία, μπορεί σε μόλις σε 60 χιλιοστά του δευτερολέπτου να αποστηθίσει τη θέση των αριθμών που βλέπει στην οθόνη και όταν αυτοί εξαφανιστούν να τους υποδείξει με ακρίβεια σε αύξουσα σειρά.
Μπορεί η διάδραση με μια οθόνη υπολογιστή να μην θεωρείται «φυσιολογική» για έναν χιμπατζή, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι στην περίπτωση των πρωτευόντων που βρίσκονται σε αιχμαλωσία τέτοιου είδους ασκήσεις θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες.

Διάνοια από κούνια
O εντυπωσιακός Ayumu είναι γιος της Ai, ενός θηλυκού χιμπατζή του οποίου η νοημοσύνη αποτέλεσε το αντικείμενο 30ετούς μελέτης του καθηγητή Τετσούρο Ματσουζάουα. Ο ερευνητής δημιούργησε το Πρόγραμμα Ai, στο οποίο ανήκει και ο Ayumu και έχει ως στόχο την περαιτέρω κατανόηση των εγκεφαλικών διεργασιών των χιμπατζήδων.
Στο πλαίσιο της άσκησης του Ayumu, σε μια μαύρη οθόνη εμφανίζονται για πολύ λίγο χρόνο διάσπαρτοι αριθμοί. Ο 11χρονος χιμπατζής τους βλέπει, αποστηθίζοντας στιγμιαία τη θέση τους. Αμέσως, οι αριθμοί καλύπτονται από λευκά τετραγωνάκια και στη συνέχεια ο Ayumu πατάει με το δάχτυλό του τα πλαίσια σύμφωνα με την αύξουσα σειρά των αριθμών που κρύβονται κάτω από αυτά.

Η ταχύτητα του μισού δευτερολέπτου με την οποία ο χιμπατζής-«θαύμα» ολοκληρώνει την άσκηση, ξεπερνά, κατά τους ερευνητές, ακόμα και τον χρόνο που απαιτεί το βλεφάρισμα ενός μέσου ανθρώπου.Όπως περιγράφει ο δρ Ματσουζάουα, το καθημερινό πρόγραμμα του πανέξυπνου χιμπατζή δεν διαφέρει πολύ από εκείνο ενός 11χρονου παιδιού. Η ατζέντα του περιλαμβάνει ύπνο, φαγητό, παιχνίδι και εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου