Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ματι: INDIANA TELLER- SOPHIE AUDOUIN-MAMIKONIAN

Ματι: INDIANA TELLER- SOPHIE AUDOUIN-MAMIKONIAN: ΕΡΧΕΤΑΙ....... Indiana Teller- Lune de printemps Sophie Audouin-M amikonian   Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Μάτι": Οκτώβριος...

οδηγοί των αρχαιολογικών μουσείων της Ελλάδας για ηλεκτρονικό ξεφύλλισμα

Το Μουσείο Ακροπόλεως

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

Ο Μαραθών και το Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Δήλος

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ελευσίνα: Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο
E-Book GR

Κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση: Ηλεκτρονική βιβλιοθήκη

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Ο Κύκλος των Μουσείων

 Από το 1997, ο Όμιλος Λάτση και η Eurobank EFG υπό την αιγίδα και το συντονισμό του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση εκδίδουν κάθε χρόνο έναν τόμο αφιερωμένο σε ένα αρχαιολογικό μουσείο, με σκοπό τη δημιουργία μιας σειράς λευκωμάτων που, με την επιστημονική εγκυρότητα και την αισθητική τους προσέγγιση, συμβάλλουν στη βαθύτερη γνώση και κατανόηση των επιμέρους σελίδων της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού.

 http://www.latsis-foundation.org/gr/18/o_kuklos_ton_mouseion.html

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, με τα μοναδικής πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας έργα λόγου και τέχνης, υπήρξε διαχρονικά η βασική πηγή έμπνευσης και το θεμέλιο της πολιτιστικής ανάτασης του δυτικού κόσμου. Τα ελληνικά μουσεία, στην πλειονότητά τους αρχαιολογικά, στεγάζουν ανεκτίμητα τεχνουργήματα της αρχαίας Ελλάδας.

Από το 1997, ο Όμιλος Λάτση και η Eurobank EFG υπό την αιγίδα και το συντονισμό του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση εκδίδουν κάθε χρόνο έναν τόμο αφιερωμένο σε ένα αρχαιολογικό μουσείο, με σκοπό τη δημιουργία μιας σειράς λευκωμάτων που, με την επιστημονική εγκυρότητα και την αισθητική τους προσέγγιση, συμβάλλουν στη βαθύτερη γνώση και κατανόηση των επιμέρους σελίδων της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού.

Η πολιτιστική αυτή περιπλάνηση ξεκίνησε το 1997 με το Μουσείο Μπενάκη, οι θησαυροί του οποίου συνθέτουν το πολιτισμικό ψηφιδωτό του Ελληνισμού στον χώρο και τον χρόνο. Το ταξίδι συνεχίστηκε την αμέσως επόμενη χρονιά με την ανάβαση στον Ιερό Βράχο, εκεί όπου δίπλα από τον Παρθενώνα και τα άλλα μείζονα μνημεία του Δυτικού Πολιτισμού βρίσκεται το Μουσείο της Ακροπόλεως. Η πυξίδα του Ιδρύματος το 2001 στράφηκε προς το άγνωστο, για τους μη καλά μυημένους, Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά που επιφύλασσε σε όλους την ευχάριστη έκπληξη της ανακάλυψης, μέσα από τα εκθέματά του, της ζωής μιας πόλης που ενσάρκωσε τις αρχές και τις αξίες της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Το 2002 πορευτήκαμε δυτικότερα, με τη επίσκεψη σε ένα από τα σπουδαιότερα και οσιότερα ιερά του αρχαίου κόσμου, τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, τόπο λατρείας της θεάς της γης, της βλάστησης, της γονιμότητας και της ελπίδας. Της θεάς Δήμητρας.

Σημαντικά ευρήματα για την αρχαία Ελλάδα στη Μεθώνη Πιερίας

Νέα σημαντικά δεδομένα για την εμπορική, οικονομική, κοινωνική και λογοτεχνική ζωή, για την καθημερινότητα και την γραφή των αρχαίων Ελλήνων αναμένεται να ανατρέψουν όλα όσα γνωρίζαμε για τον αρχαίο κόσμο.


Τα αρχαιολογικά ευρήματα και επιγραφές που εντοπίστηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Μεθώνης Πιερίας, χαρακτηρίζονται ως τα σημαντικότερα των τελευταίων 50 χρόνων, ενώ οι μελέτες τους βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Τα ευρήματα - επιγραφές, χαράγματα, εμπορικά σύμβολα κεραμικά σκεύη – συγκολλήθηκαν το 2007 και μόλις πέρσι εκδόθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ένας τόμος που περιλαμβάνει τις μελέτες και αναλύσεις γύρω από αυτά, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ο πρώτος κύκλος συζητήσεων μεταξύ αρχαιολόγων από όλο τον κόσμο για την αξιολόγηση των ευρημάτων. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το ΚΕΓ το διήμερο διεθνές συνέδριο «Πανέλληνες εις Μεθώνην: γραφή και ύστερη γεωμετρική και πρωτοαρχαϊκή Μεθώνη, Μακεδονία», με περίπου 40 ειδικούς επιστήμονες από τους χώρους της αρχαιολογίας, της επιγραφικής, της αρχαίας ιστορίας, της φιλολογίας και της γλωσσολογίας.
Στην πρώτη μέρα του συνεδρίου, ήδη, οι ειδικοί συμφώνησαν ότι οι πρώτες διαπιστώσεις από τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, και προσφέρουν πλήθος νέων πληροφοριών για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, που χρήζουν περαιτέρω αναλύσεων, καθώς ενδεχομένως να φέρουν στο φως άγνωστες πτυχές. «Τα ευρήματα της Μεθώνης, χρονολογούνται στο 730-690 π.Χ., και είναι τα μοναδικά που έχουν βρεθεί στην Μακεδονία. Τα δε γράμματα των επιγραφών είναι τα αρχαιότερα χαράγματα που γνωρίζουμε. Δεν υπάρχουν άλλες γραπτές μαρτυρίες στον συγκεκριμένο χώρο και στον συγκεκριμένο χρόνο» επεσήμανε στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Επιγραφικής των Κλασσικών Σπουδών Φιλολογίας του ΑΠΘ, και ερευνητής του ΚΕΓ, Γιάννης Τζιφόπουλος. Κατά την ίδια περίπου περίοδο, χαράγματα σε επιγραφές έχουν βρεθεί από ανασκαφές στην Κρήτη, την Αττική, την Εύβοια και την Ιταλία.
Η αρχαία Μεθώνη, ισχυρό εμπορικό κέντρο της Ν.Α. Ευρώπης
Όπως προκύπτει από τις πρώτες αξιολογήσεις των ευρημάτων, η αρχαία Μεθώνη, αποτελούσε το ισχυρότερο διακομιστικό εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων προς το νότο, και είχε αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα και δίκτυο εμπορικό, οικονομικό, λογοτεχνικό και αποικιακό. Διέθετε μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις – όπως στη σημερινή Σίνδο, μόνο που η σύγκριση γίνεται στα μεγέθη της εποχής, και δύο λιμάνια, όπου προσάραζαν τα πλοία, τα οποία ήταν μεγαλύτερα από της Θάσου, που αναπτύχθηκαν 50 χρόνια μετά.
«Τα λιμάνια της Μεθώνης ήταν τα ασφαλέστερα του Θερμαϊκού και η ανάπτυξή τους οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι βρισκόταν πολύ κοντά στις πλουτοπαραγωγικές πηγές – ξυλεία και μέταλλα – αλλά και στις γειτονικές περιοχές, όπου μεταφέρονταν τα εμπορικά προϊόντα» αναφέρει ο κ.Τζιφόπουλος.
Πηγή: ΑΜΠΕ
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_08/06/2012_446033 

Επιγραφές, χαράγματα και εμπορικά σύμβολα στη γεωμετρική και αρχαϊκή κεραμική από το ‘Υπόγειο’ της Μεθώνης Πιερίας στη Μακεδονία

Ματθαίος Μπέσιος, Γιάννης Ζ. Τζιφόπουλος, Αντώνης Κοτσώνας, Μεθωνη Πιερίας Ι: Επιγραφές, χαράγματα και εμπορικά σύμβολα στη γεωμετρική και αρχαϊκή κεραμική από το ‘Υπόγειο’ της Μεθώνης Πιερίας στη Μακεδονία, εκδ. Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Υπ. Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Αθήνα 2012, 552 σελ.
Το σύνολο των 191 κεραμικών με επιγραφές, χαράγματα και εμπορικά σύμβολα προέρχεται από την ανασκαφή του ‘Υπογείου’ της Μεθώνης Πιερίας, της αρχαιότερης σύμφωνα με την παράδοση αποικίας Ελλήνων από την Ερέτρια στον βορρά, και είναι μοναδικό για δύο λόγους: πρώτον, γιατί τα περισσότερα από τα αγγεία χρονολογούνται περίπου μεταξύ 730 και 690 π.Χ., εποχή από την οποία σώζονται ελάχιστα παραδείγματα ελληνικής γραφής. δεύτερον, γιατί στη Μακεδονία ενεπίγραφα ευρήματα, εγχάρακτα ή γραπτά, είναι εξαιρετικά σπάνια. Η μαρτυρία των ενεπίγραφων κεραμικών της Μεθώνης είναι ανυπολόγιστης αξίας για τις κλασικές σπουδές και συμβάλλει καθοριστικά στις συζητήσεις σχετικά με:
• την ελληνική γλώσσα και τους Έλληνες στη Μακεδονία
• τον δεύτερο ελληνικό αποικισμό
• το εμπόριο της κεραμικής, ειδικότερα των πρώιμων εμπορικών αμφορέων
• τα ‘αλφάβητα’ της Μεθώνης και την εμφάνιση του αλφαβήτου στην Ελλάδα
• τη διάλεκτο ή τις διαλέκτους της Μεθώνης
• τον αλφαβητισμό και την ‘εγγραμματοσύνη’
• τα εμπορικά, συμποτικά και άλλα περιβάλλοντα ανάπτυξης της γραφής
• τις απαρχές της λογοτεχνίας.
Στον τόμο παρουσιάζονται η ανασκαφή του ‘Υπογείου’ της Μεθώνης και τα ενεπίγραφα ευρήματα και μελετώνται ζητήματα χρονολόγησης, προέλευσης, τυπολογίας και ερμηνείας της κεραμικής, με έμφαση στην πρώιμη ελληνική γραφή.
http://www.archaiologia.gr/blog/2012/06/06/%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B8%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BA-%CE%AC-%CE%BC%CE%B5%CE%B8%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CF%80%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B9/

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου

Για ακόμη μία χρονιά τα αμερικανικά πανεπιστήμια κατέκτησαν τις υψηλότερες θέσεις στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια ακαδημαϊκή κατάταξη του Πανεπιστημίου της Σανγκάης - η οποία βέβαια αντιμετωπίζει πλέον έντονη και ανοιχτή κριτική διεθνώς. Κορυφαία και ξακουστά αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Χάρβαρντ, το Στάνφορντ, το MIT, το Μπέρκλεϊ και το Πρίνστον, διατήρησαν τις θέσεις τους απέναντι στο Κέιμπριτζ και την Οξφόρδη που εκπροσωπούν κατά παράδοση την Ευρώπη μέσα στην πρώτη δεκάδα με τα καλύτερα τριτοβάθμια ιδρύματα του κόσμου. Μπροστά στα αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία πλέον στρέφονται μαζικά προς τις αναδυόμενες δυνάμεις του Ειρηνικού, η Γηραιά Ηπειρος έχει να αντιπαραβάλει ιδρύματα με μακρά και αποδεδειγμένη ιστορία από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ελβετία και η Σουηδία.
http://www.tovima.gr/education/article/?aid=472752 

Επαινος Διαμαντοπούλου για την εκλογή διοίκησης στο ΤΕΙ Καβάλας

Συγχαρητήρια επιστολή στον πρόεδρο του ΤΕΙ Καβάλας Αθανάσιο Μητρόπουλο έστειλε η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Ίδρυμα, κατ' εφαρμογή των προβλέψεων του Νόμου Πλαίσιο.
Το ΤΕΙ Καβάλας είναι το πρώτο Ίδρυμα στη χώρα, τόσο μεταξύ των Α-ΤΕΙ όσο και των ΑΕΙ, που ολοκλήρωσε όλες τις διαδικασίες εκλογής του Συμβουλίου Διοίκησης με το νέο νόμο και μάλιστα με την συμμετοχή και ξένων πανεπιστημιακών από αμερικανικά πανεπιστήμια στην σύνθεση του, όπως προνοεί ο νόμος.

Νέος πρόεδρος του Συμβουλίου, εκλέχθηκε ο κ. Νίκος Κατωπόδης, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Michigan (ΗΠΑ).
Τα υπόλοιπα τρία εξωτερικά μέλη είναι ο κ. Leonard C. Feldman, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του New Jersey (ΗΠΑ), ο κ. Schuyler S. Korban, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Illinois (ΗΠΑ) και ο κ. Γιώργος Μορίδης, καθηγητής στο Lawrence Berkeley National Laboratory (ΗΠΑ).

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ευφυΐα και κληρονομικότητα

Οι επιστήμονες συμφωνούν σχεδόν ομόφωνα ότι η κληρονομικότητα αφορά περίπου το 50% της ευφυΐας ενός παιδιού, ενώ για το υπόλοιπο 50% σημαντικό ρόλο παίζουν περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, τα ερεθίσματα από το περιβάλλον, ακόμα και η αγάπη που δίνετε στο παιδί σας. Δεν μπορείς να αλλάξεις το γενετικό υλικό του εγκεφάλου, όμως με τα ερεθίσματα μπορείς να επηρεάσεις τη λειτουργία του. Και παρόλο που το γενετικό υλικό μπορεί να είναι άριστο, ρόλο παίζει και η συναρμολόγηση. Έτσι, ένα παιδί που γεννιέται έξυπνο, μπορεί να μην εξελιχθεί σε έξυπνο αν παραμεληθεί, ενώ ένα παιδί που δεν έχει γεννηθεί πολύ έξυπνο, μπορεί πραγματικά να λάμψει αν δεχτεί την κατάλληλη υποστήριξη από το περιβάλλον όπου μεγαλώνει. 
 Ευφυΐα και σκληρή δουλειά

Ο Ρόμπερτ Σίγκλερ, καθηγητής Γνωστικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και ειδικευμένος στην εκπαίδευση των παιδιών, μας λέει πως τα γονίδια με τα οποία γεννιέται κανείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, όμως εξίσου σημαντικό είναι να δουλέψει κανείς σκληρά. Ο καθηγητής λέει χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά της μεσαίας τάξης, πριν ξεκινήσουν το Νηπιαγωγείο, προηγούνται σε πολλές, διαφορετικές μορφές γνώσεων από τα παιδιά φτωχών οικογενειών, γιατί οι γονείς τους τους αφιερώνουν περισσότερο χρόνο. Μιλούν περισσότερο στα παιδιά τους, χρησιμοποιούν ευρύτερο λεξιλόγιο, τους διαβάζουν περισσότερα βιβλία πριν πέσουν για ύπνο, συζητούν μαζί τους θέματα που σχετίζονται με αριθμούς συχνότερα, παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια που τα βοηθούν να κατανοήσουν τους αριθμούς». Επίσης, ο Σίγκλερ μάς λέει πως οι μαθηματικές γνώσεις είναι δείκτης της εξυπνάδας του παιδιού. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το πόσο καλά Μαθηματικά ξέρει ένα παιδί, όταν ξεκινά το Νηπιαγωγείο -στα 5 του χρόνια-, αποτελεί πρόβλεψη για τις επιδόσεις του κατά την επόμενη οκταετία. Ακόμη και τα πιο απλά, κλασικά παιχνίδια, όπως το «φιδάκι», που περιλαμβάνουν αριθμούς, είναι πολύ βοηθητικά για τα παιδιά, όπως επίσης κάθε επιτραπέζιο. 

http://kids.in.gr/kid-related/growth/article/?aid=1231213573


Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Τόλης Τατόλας στο Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής & Εικαστικών Τεχνών


Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:15μμ παρουσιάζουμε το έργο

"Contra" (music composition: Dimitris Bakas, recorded voice: Tolis Tatolas, video: Sotiris Tsakirakis)

στο Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής & Εικαστικών Τεχνών
Reclaiming the Past, Regaining the Real festival
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στο χώρο About: Μιαούλη 18 / 105 54 Ψυρρή

Αθήνα




To Reclaiming the Past, Regaining the Real festival //beta version είναι το νέο φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής και εικαστικών τεχνών που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στον Χώρο Πολιτισμού ABOUT: από 22 Σεπτεμβρίου έως και 14 Οκτωβρίου 2012.

260 μουσικά και εικαστικά έργα θα παρουσιαστούν στις συναυλίες, στις προβολές και στην ομαδική έκθεση του φεστιβάλ. Παράλληλα έχουν διοργανωθεί παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Παραγόμενα έργα από το φεστιβάλ, projects ή και συναυλίες θα μεταφέρονται και σε άλλους χώρους στην Ελλάδα ή και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από τον Χώρο Πολιτισμού ABOUT, την Counting Art, την ορχήστρα Camerata Europaea (Berlin) και την ορχήστρα Camerata Europaea Youth (Innsbruck).

Συμμετέχουν με προγράμματα-παραγωγές τους το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ) & CIME-ICEM / Παγκόσμια συνομοσπονδία Ηλεκτροακουστικής Μουσικής
1. Μουσικά & Εικαστικά Διήμερα [είσοδος 5 ευρώ / ημέρα]
Συναυλίες & εικαστικά έργα (video & video animation)

22 & 23 Σεπτεμβρίου 2012, ώρα 19.00 – 23.30
13 & 14 Οκτωβρίου 2012, ώρα 19.00 – 23.00


  • 100 έργα από το διεθνές ρεπερτόριο σύγχρονης μουσικής παρουσιάζονται ζωντανά από 35 μουσικούς
  • 50 έργα ηλεκτροακουστικής μουσικής (tape music) & live electronics
  • εικαστικά έργα video
  • Animacall, the animation project 2011. Αλφαβητική προβολή 80 βίντεο animation, παραγωγή του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το Animacall, the animation project 2011 πρωτοπαρουσιάστηκε το 2011. Το κεντρικό πρόγραμμα του πρότζεκτ προέκυψε έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής η οποία απευθύνθηκε σε Έλληνες και ξένους animator παγκοσμίως με αφορμή τη διοργάνωση του αφιερώματος στην τέχνη του animation από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (30 Μαρτίου – 5 Ιουνίου 2011), που είχε σαν στόχο να αναδειχθούν οι πιο πρόσφατες εξελίξεις, τα πεδία εφαρμογής και ο εκφραστικός πλούτος της τέχνης του animation σε διεθνές επίπεδο. Επιμελητές του Animacall, the animation project 2011 ήταν η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια του ΚΣΤΘ και η Δόμνα Γούναρη, επιμελήτρια του ΚΣΤΘ.

Art and City: Περπατώντας και Ανακαλύπτοντας τον Όλυμπο.

Art and City: Περπατώντας και Ανακαλύπτοντας τον Όλυμπο.: Αλλαγή ημερομηνίας.  Επιμορφωτικό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης για την Εκπαίδευση και την Αειφορία για ενηλίκους. Τριήμερο σεμινάριο 20 ...

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Μην κοιτάς τι κάνει η πατρίδα για σένα ... Κοίταξε τί μπορείς ΕΣΥ να κάνεις για αυτή...


Ε λοιπόν αυτή την φράση που τόσο λοιδορήθηκε στην Ελλάδα , την έκανε ΠΡΑΞΗ ο Έλληνας (εκ Γερμανίας...) κ. Alexis Mantheakis μαζί με μερικούς φίλους του ...

Όσα λεφτά και αν έδωσε το Ελληνικό δημόσιο για να προωθήσει την επιστροφή των μαρμάρων από την εποχή της Μελίνας και πιο μπρός μέχρι σήμερα , δεν έφεραν τα αποτελέσματα που έφερε αυτή η ΙΔΙΩΤΙΚΗ πρωτοβουλία...

Θαυμάστε τους καλλιτέχνες πώς φέρνουν τους άλλους λαούς της Ευρώπης μπροστά στο μέγεθος της ΚΛΟΠΗΣ που έκανε ο Έλγιν στην χώρα μας...
http://antilogos-gr.blogspot.com/2012/08/blog-post_2869.html







Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Αγωνίζεται για να μείνει ζωντανή η ιστορία των Ελλήνων στη Σουηδία

Πριν από 20 χρόνια έβαλε σκοπό να «ξαναγράψει» την ιστορία της ελληνικής παροικίας της Σουηδίας μέσα από τη συλλογή σπάνιων αντικειμένων, βιβλίων, νομισμάτων, χαρτών και έργων τέχνης. Και σήμερα, που το δημιούργημά του, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας (ΚΕΠΣ) κινδυνεύει με λουκέτο «επειδή η αρμόδια κρατική υπηρεσία έκοψε τη χρηματοδότηση», θυσιάζει τις οικονομίες μιας ζωής «για να μη χαθούν οι μνήμες και οι παραδόσεις μας».

Ερευνητής, παιδαγωγός και δημοσιογράφος, ο Ανδρέας Μπούκας εγκαταστάθηκε στη Σουηδία το 1973. «Ηρθα στη Στοκχόλμη για σπουδές στο πολυτεχνείο, αλλά γρήγορα στράφηκα στην εκπαίδευση και τη δημοσιογραφία. Εκανα οικογένεια και ασχολήθηκα για λίγο με τα κοινά. Ευτυχώς τη δεκαετία του '80 εγκατέλειψα οριστικά την πολιτική». Συνεργάστηκε με το Παιδαγωγικό Τμήμα του πανεπιστημίου της πόλης, άρχισε να αρθρογραφεί στον σουηδικό Τύπο και άνοιξε εκδοτικό οίκο που τυπώνει τα περιοδικά «Προβολές» και «Περγαμηνή».

Την πατρίδα όμως δεν την ξέχασε ποτέ. «Εχω τόσους φίλους εκεί, συγγενείς... Ταξιδεύω στην Ελλάδα τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο και έχω ιδιαίτερους δεσμούς με την Ηπειρο και τη Μακεδονία». Η ιδέα του για τη δημιουργία του ΚΕΠΣ γεννήθηκε το 1990. «Δεν άντεχα να βλέπω την ιστορία των Ελλήνων της Σουηδίας να καταλήγει στα σκουπίδια. Στα τέλη του έτους έστειλα ένα γράμμα στην πρεσβεία και σε ένα ίδρυμα που διέθετε χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το εγχείρημα. Ανταπόκριση δεν υπήρξε, αλλά δεν έκανα πίσω. Το 1991 ξεκινήσαμε με τη βοήθεια κάποιων συλλογικών φορέων και μελών της παροικίας».

Στην πρώτη τριετία της ζωής του, το ίδρυμα Ελληνική Βιβλιοθήκη και Αρχείο Σουηδίας -όπως ονομαζόταν το ΚΕΠΣ έως το 1994- στεγάστηκε σε ένα δωμάτιο του σπιτιού του κ. Μπούκα και σε μία αίθουσα της Εργατικής Επιμορφωτικής Ομοσπονδίας Σουηδίας. «Υστερα συμφωνήσαμε με τον δήμο Στοκχόλμης και το Πολιτιστικό Συμβούλιο να μας καλύψουν τα έξοδα για τους χώρους και το προσωπικό. Η συμφωνία όμως δεν τηρήθηκε. Παίρναμε χρήματα μόνο για τις εγκαταστάσεις και δουλεύαμε με εθελοντές».

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Καλή σχολική χρονιά!

Βασίλι Καντίνσκυ(1868-1944),το τελευταίο της σειράς των "Compositionς” του. Είναι ο περίφημος "Composition X".

Ελληνο-Σουηδική χορωδιακή συνάντηση στο Λιτόχωρο


Η Δημοτική χορωδία Λιτοχώρου "Ι. Σακελλαρίδης" έχει την χαρά αλλά κυρίως την τιμή να παρουσιάσει στο Ελληνικό κοινό, την Ελληνόφωνη χορωδία "Ορφέας" από την μακρινή για εμάς πρωτεύουσα της Σουηδίας την Στοκχόλμη.

Η χορωδία "Ορφέας" δημιουργήθηκε το 2005, από ανθρώπους πολλών εθνοτήτων που ζουν στη Σουηδία και τους συνδέει η αγάπη για τον Ελληνικό πολιτισμό και την μουσική. Στο ρεπερτόριο της συμπεριλαμβάνονται τραγούδια που όλοι μας έχουμε αγαπήσει και σιγοτραγουδήσει από όλο το εύρος της Ελληνικής μουσικ
ής. Μαέστρος της χορωδίας είναι ο Rolando Pomo καταξιωμένος στη Σουηδία μουσικός, Αργεντίνικης καταγωγής, του οποίου οι γνώσεις, η πείρα και η αγάπη για το ελληνικό τραγούδι έχουν εμπνεύσει την χορωδία και τα μέλη της. Στο πιάνο συνοδεύει ο διεθνούς φήμης Σουηδός πιανίστας Johan Sandback. Η χορωδία "Ορφέας" πέρα από την αγάπη που έχει για την ελληνική μουσική έχει σαν σκοπό την διάδοση της στη Σουηδία, έχοντας έως σήμερα συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις με αφορμή μεγάλες Ελληνικές αλλά και Σουηδικές γιορτές. Όνειρο της χορωδίας, από την σύσταση της, ήταν να έρθει στην Ελλάδα και να τραγουδήσει για τους Έλληνες.

Στην παράσταση που θα παρακολουθήσουμε την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στις 7 μμ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λιτοχώρου θα συμμετέχει εκτός από την χορωδία "Ορφέας" και το τμήμα καντάδας της Δημοτικής μας χορωδίας, παρουσιάζοντας στους φίλους μας από την Σουηδία μια άλλη πλευρά της Ελληνικής μουσικής κουλτούρας.

Καλούμε όλα τα μέλη, τους φίλους και καθένα από εσάς που πιστεύει πως η μουσική είναι ανάγκη για έκφραση και πως χτίζει γέφυρες, ενώνει τους ανθρώπους και σκορπίζει χαρά και κατανόηση, να συμμετάσχετε.

https://www.facebook.com/events/444582695585017/444591325584154/?notif_t=plan_mall_activity

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Πάρτι εκατομμυρίων στις ΜΚΟ

Απίστευτα ποσά για «άγνωστες» δραστηριότητες λάμβαναν τα τελευταία χρόνια δεκάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με χρήματα που μοίρασαν αφειδώς κυρίως τρία υπουργεία, το Εξωτερικών, το Πολιτισμού και το Υγείας. Σε μια εποχή έντονης οικονομικής κρίσης, με την ανεργία να καλπάζει στο 25%, τις αποδοχές μισθωτών και εργαζομένων να μειώνονται, στον προϋπολογισμό του 2012 - και αφού είχαν μεσολαβήσει δυο σκληρά μνημόνια -, είχαν εγγραφεί 175 εκατ. ευρώ που θα κατευθύνονταν προς διάφορες ΜΚΟ, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Π. Μπαλτάκος.
 Αν εξαιρέσει κανείς έναν μικρό αριθμό ΜΚΟ που προσφέρουν πράγματι μεγάλο έργο, όπως π.χ. οι Γιατροί του Κόσμου, πάρα πολλών είναι σκοτεινός ο ρόλος και ποτέ δεν ζητήθηκε λογαριασμός για το τι πραγματικά κάνουν και πού διοχετεύθηκαν τα χρήματα που τους δόθηκαν.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=473933 

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

-J.S. Bach-Bourree

"Bourrée E minor είναι δημοφιλές κομμάτι για λαούτο , το 5ο μέρος της σουΐτας σε  E minor , BWV 996 (BC L166) σύνθεση του  Johann Sebastian Bach. Αν και γράφτηκε για λαούτο, μπορεί να παιχτεί κι από άλλα έγχορδα όργανα, όπως, κιθάρα, μαντόλα ή μαντοτσέλλο,και πληκτροφόρα όργανα. Το τέμπο είναι γρήγορο.
Αυτό το κομμάτι έχει εμπνεύσει και τον Paul McCartney να γράψει το τραγούδι Blackbird από το The Beatles White Album.

"...It inspired Paul McCartney to write the fingerpicking in Blackbird from The Beatles White Album. Paul McCartney has said in interviews and on tours that the songs "Blackbird" and "Jenny Wren" were both inspired by variations and alterations to the bourée..."

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Μ. Μπέσιος, Γ. Τζιφόπουλος & Α. Κοτσώνας (2012). Μεθώνη Πιερίας Ι: Επιγραφές, χαράγματα και εμπορικά σύμβολα στη γεωμετρική και αρχαϊκή κεραμική από το ‘Υπόγειο’.

Μ. Μπέσιος, Γ. Τζιφόπουλος & Α. Κοτσώνας (2012). Μεθώνη Πιερίας Ι: Επιγραφές, χαράγματα και εμπορικά σύμβολα στη γεωμετρική και αρχαϊκή κεραμική από το ‘Υπόγειο’. Θεσσαλονίκη: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

  Είναι  στη διάθεση του κοινού ο τόμος  "Επιγραφές, χαράγματα και εμπορικά σύμβολα στη γεωμετρική και αρχαΐκή κεραμική από το "υπόγειο" της Μεθώνης Πιερίας στη Μακεδονία", όπως έχει δημοσιευτεί σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα: http://uva.academia.edu/AntonisKotsonas/Papers/1656377/_._._and_._2012_._._ 


Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

26ος Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου

 Την Κυριακή 9-9-12 διεξάγεται ο 26ος Ορειβατικός Μαραθώνιος  Ολύμπου

 http://www.olympos-marathon.gr/el/default.asp

Η  οργανωτική επιτροπή 26ου Ορειβατικού Μαραθωνίου Ολύμπου

Πρόεδρος
Τερζίδης Τάσος
Αντιπρόεδρος
Τζήμας Χρήστος
Γραμματεία
Γιλέκη Φιλιώ
Παπαθανασίου Κορίνα
Νικολάου Ρούλα
Ταμίας
Νικολαϊδης Μόσχος
Υπεύθυνος διαδρομής και σταθμών
Γιακαμόζης Γιάννης
Τσιαλίκης Στέλιος
Νικολαϊδης Μόσχος
Υπεύθυνος τροφοδοσίας
Γιακαμόζης Γιάννης
Τσιαλίκης Στέλιος
Υπεύθυνος επικοινωνιών
Τερζίδης Τάσος
Μέλη
Τερκενλής Παύλος
Μπατής Αγάπιος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΑ
Πέμπτη 6-9-2012
19:00-21:00

Διαπίστευση αθλητών στα γραφεία του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης, Καρόλου Ντηλ 19 & Τσιμισκή γωνία.
Οι αθλητές παραλαμβάνουν το νούμερο/chip χρονομέτρησης.
Σάββατο 8-9-2012
11:00 -19:00
Διαπίστευση των αθλητών στη γραμματεία του αγώνα στο Λιτόχωρο.
Κυριακή 9-9-2012
05:20-06:30
Μεταφορά αθλητών με λεωφορεία από την πλατεία Λιτοχώρου προς την αφετηρία του αγώνα (καταφύγιο «Δ.Μπουντόλας» (θέση Σταυρός)
07:30
Εκκίνηση του αγώνα
17:00
Κληρώσεις δώρων για τους συμμετέχοντες δρομείς
17:30
Τερματισμός αγώνα
17:40
Απονομές επάθλων στο χώρο του τερματισμού στο αμφιθέατρο του Λιτοχώρου.
18:00
Λήξη αγώνα