Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

16 Οκτωβρίου 1912: Η απελευθέρωση της Κατερίνης

Η μάχη της Κατερίνης
 Στις 14 Οκτωβρίου του 1912, η 7η Μεραρχία του Ελληνικού στρατού,υπό τας διαταγάς του Συνταγματάρχη Κλεομένη Κλεομένους, έφθασε στα στενά της Πέτρας, όπου και στρατοπέδευσαν για να ξεκουραστούν. Στις 2 το μεσημέρι η εμπροσθοφυλακή της 7ης Μεραρχίας και συγκεκριμένα το 20ο σύνταγμα πλησίαζε κοντά στο χωριό Κολοκούρι. Εκεί βορειοδυτικά του χωριού, δέχθηκε σφοδρά
πυρά, εντελώς ξαφνικά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο διοικητής του 20ου Συντάγματος Αν/χης Δημήτριος Σβορώνος.Ο Δημήτριος Σβορώνος, Αντισυνταγματάρχης πεζικού,γεννημένος στην Κεφαλονιά, ήταν ένας από τους πλέον μορφωμένους αξιωματικούς της σειράς του.
Ήταν μετριόφρων, μεγαλόκαρδος και γενναίος κατά τις μαρτυρίες των συμπολεμιστών του. Η κηδεία του Αντισυνταγματάρχη Δημητρίου Σβορώνου έγινε στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως αμέσως μετά τη χαρμόσυνη δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης, παρουσία στρατού και πλήθος λαού (ανάμεσά τους και του δημάρχου Κατερίνης Μουχαρέμ Ρουστέμ ο οποίος διατήρησε το αξίωμά του μέχρι το Σεπτέμβριο του 1915). Στις 7,30 το πρωί της 16ης Οκτωβρίου 1912, ημέρα Τρίτη, τα ελληνικά στρατεύματα μπαίνουν στην πανηγυρίζουσα Κατερίνη. Οι κάτοικοι από τα μπαλκόνι των σπιτιών και στις άκρες των δρόμων ζητωκραύγαζαν τον στρατό που περνούσε από τις κεντρικές οδούς 7ης Μεραρχίας και Μ. Αλεξάνδρου. O ελληνικός στρατός πορεύτηκε μέχρι τον Κισλά, τουρκικός στρατώνας (πάρκο), όπου τον υποδέχτηκε αντιπροσωπεία κατοίκων της πόλης με επικεφαλής τον Επίσκοπο Παρθένιο Βαρδάκα. Ξεχύθηκαν δάκρυα χαράς και υποδέχτηκαν τους ελευθερωτές με ελληνικές σημαίες, λέγοντας « Χριστός Ανέστη». Ένας λόχος με τη σημαία και τις σάλπιγγες διέτρεξε την πόλη παιανίζοντας εμβατήρια και προκαλώντας ακράτητο ενθουσιασμό στους κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου