Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Η Κύπρος δανείζεται από τη Ρωσία και όχι από το ΔΝΤ

 http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=436693&h1=true
Διαβάστε το πλήρες κείμενο από το δημοσίευμα στην εφημερίδα "Το Βήμα"

Παραμονή πρωτοχρονιάς αναμένεται ότι θα αρχίσει η καταβολή του δανείου 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία προς την Κύπρο, μετά τη διακρατική συμφωνία που υπέγραψαν πριν από λίγες εβδομάδες οι δύο χώρες. Το δάνειο (που ορισμένοι στη Λευκωσία έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν ως «κυπριακή ντρίμπλα στο ΔΝΤ»), έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου 7 τρισ. κυβικά πόδια και εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στο Οικόπεδο 12 (ή Οικόπεδο Αφροδίτη) εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). 

Οι όροι του δανείου με 4,5% επιτόκιο θεωρούνται από κορυφαίους υπουργούς στην Κύπρο ως ευνοϊκοί, πλην όμως στη μεγαλόνησο δεν αναφέρουν εάν υπήρξαν ή όχι ανταλλάγματα για τη χορήγησή του από την κυπριακή κυβέρνηση. Το βέβαιο είναι ότι με τη χορήγηση του δανείου καλύπτονται πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της για ένα και πλέον και χρόνο, χωρίς να αναγκασθεί η κυπριακή κυβέρνηση να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης ή στο ΔΝΤ. Και αυτό, παρά τις απανωτές υποβαθμίσεις που υπέστη η κυπριακή οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης.

Χρειάστηκε μόνο να ανακοινωθεί η περιεκτικότητα σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο στο Οικόπεδο 12 για να αρχίσει ράλι ανόδου στο κυπριακό χρηματιστήριο, ενώ με τη χορήγηση του ρωσικού δανείου οι δύο κυπριακές τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου και Μαρφίν) κέρδισαν στις μετοχές τους 20,7% και 19,7% αντιστοίχως, παρόλο που και οι δύο βρέθηκαν σε επιτήρηση από τον ελεγκτικό Fitch. Και όμως το κυπριακό τραπεζικό σύστημα βρέθηκε σε αναταραχή μόλις πριν από λίγους μήνες και οι προοπτικές κρατικοποίησης των τραπεζών ήταν μεγάλες.
 
Βεβαίως τα πράγματα με τους Ρώσους δεν είναι και τόσο απλά. Πολλοί στην Κύπρο πιστεύουν ότι δόθηκαν ανταλλάγματα για τη χορήγηση δανείου, αλλά ο υπουργός Οικονομικών κ. Κίκης Καζαμίας το διαψεύδει λέγοντας ότι «οι όροι του δανείου είναι ευνοϊκοί και δεν δημιουργούν εξάρτηση από τη Ρωσία». Και για να γίνει πιο πειστικός, συνέκρινε τη χορήγηση δανείου με τις ρωσικές καταθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ (λέγεται ότι οι καταθέσεις αυτές ξεπερνούν τα 820 δισ. ευρώ) σε κυπριακές τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι το εν λόγω δάνειο δεν δημιουργεί περισσότερη εξάρτηση απ΄ αυτές.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Με το δάνειο που χορήγησε η Ρωσία είναι γεγονός ότι εξασφαλίζονται αυτές οι καταθέσεις. Είναι γνωστό στους τραπεζικούς κύκλους, αλλά και στους οικονομικούς παράγοντες ότι οι Ρώσοι όταν βγάζουν τα χρήματά τους έξω από τη χώρα τους, τα περνούν πρώτα από την Κύπρο και εν συνεχεία τα διοχετεύουν σε άλλες χώρες. Συνεπώς η Μόσχα έχει κάθε λόγο η κυπριακή οικονομία να τα πηγαίνει καλά και να είναι ασφαλείς οι καταθέσεις στις τράπεζες.

Επιπλέον, υπάρχουν και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που επιτέλους πιστοποιήθηκαν σε μεγάλες ποσότητες (κάπως μικρότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις), αλλά υπολογίζεται ότι θα εισφέρουν περί τα 90 δισ. στην Κύπρο, όταν, το 2018 θα αρχίσουν να αξιοποιούνται. Και να σκεφτείτε ότι τα κοιτάσματα που εντοπίσθηκαν αφορούν μόνον ένα Οικόπεδο. Ηδη, άρχισαν οι ενέργειες για την αδειοδότηση και των άλλων Οικοπέδων, με μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν πολλές χώρες.

Εως τώρα ρωσικές εταιρείες επισήμως δεν έδειξαν ενδιαφέρον, όπως βεβαιώνουν από τη Λευκωσία. Αλλά ο διεθνής διαγωνισμός δεν άρχισε ακόμα και θεωρείται βέβαιο ότι και οι Ρώσοι (που περίμεναν τα αποτέλεσμα των γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 12) θα δείξουν, συνεργαζόμενοι με μία χώρα της ευρωζώνης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου