Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Γνωρίζουν Μαθηματικά τα...φυτά;

Μια περίεργη όσο και εντυπωσιακή έκθεση φυτών παρουσιάζεται  στο Βοτανικό Κήπο του Κολεγίου Smith στην Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. Δεν είναι μια κοινή έκθεση φυτών, αλλά μια εντυπωσιακή επίδειξη των νόμων της Φύσης και πώς αυτοί παρουσιάζονται μέσα απ’ την ανάπτυξη των φυτών. Οι διοργανωτές της έκθεσης, όλοι τους εξέχοντες επιστήμονες, θέλουν να δείξουν στο κοινό, ότι τα φυτά αναπτύσσονται με βάση … απλούς μαθηματικούς κανόνες και αναλογίες.


Στην Μαργαρίτα Μπέλα (Bellis perenis) υπάρχουν 21 έλικες προς την μία κατεύθυνση και 34 προς την άλλη.
Για παράδειγμα, οι έλικες ανάπτυξης των φυτών ακολουθούν συχνά τη γνωστή (στους σχετικούς με τα μαθηματικά) ακολουθία Fibonacci (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 …) – κατά την οποία κάθε αριθμός προκύπτει απ’ το άθροισμα των δύο προηγούμενων. Έτσι παρουσιάζεται ένα φυτό που έχει 8 έλικες προς την κατεύθυνση της φοράς του ρολογιού και 13 προς την αντίστροφη. Άλλά το 8 και το 13 είναι δύο διαδοχικοί αριθμοί στην ακολουθία Fibonacci. Μάλιστα η ακολουθία Fibonacci αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης πολλών φυτικών ειδών, όπως αποκαλύπτει η έρευνα αμερικανών και γάλλων επιστημόνων.
Στα κουκουνάρια υπάρχουν 8  προς την μία κατεύθυνση και 13 προς την άλλη.
Τελικά, μάλλον τα φυτά ξέρουν καλά μαθηματικά και όπως φαίνεται η Φύση ολόκληρη υπακούει σε μαθηματικές αρμονίες. … «Ο Θεός Γεωμετρεί» για άλλη μια φορά μπροστά στα έκπληκτα μάτια του ανθρώπου, που το πολύ που μπορεί να κάνει είναι να ανακαλύψει αυτές τις κρυμμένες αρμονίες του Σύμπαντος.
Κάντε λοιπόν μια περιήγηση στη θαυμάσια αυτή έκθεση μέσω Internet στη διεύθυνση:
 http://www.math.smith.edu/phyllo/EXPO/ExpoIntro.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου