Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Στραντιβάριους σε πιστά αντίγραφα

Αποτελεί το όνειρο κάθε βιολονίστα και αιώνες τώρα κανένα άλλο βιολί δεν έχει κατορθώσει να παραγάγει τον αξεπέραστο ήχο του. Ενα Στραντιβάριους, εκτός του ότι είναι σπάνιο, θεωρείται ανεπανάληπτο. Τώρα όμως μια ομάδα αμερικανών ερευνητών διακηρύσσει ότι μπορεί να φτιάξει πιστά αντίγραφά του με τη βοήθεια αξονικού τομογράφου.

Οι ειδικοί συγκρίνουν ένα τμήμα του αντιγράφου με το πρωτότυπο, το Στραντιβάριους που είναι γνωστό ως «Betts» και ανήκει στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.
Οι τρισδιάστατες απεικονίσεις της δομής του αρχικού «μοντέλου» – ενός Στραντιβάριους που είναι γνωστό ως «Betts», κατασκευάστηκε το 1704 και ανήκει στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου – μαζί με τις λεπτομέρειες της μεθόδου αναπαραγωγής του παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βορείου Αμερικής (RSNA) στο Σικάγο.
Οι τρεις ειδικοί που βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα φιλοδοξούν, κατά κάποιο τρόπο, να «εκδημοκρατίσουν» τη μουσική. Υποστηρίζουν ότι η μέθοδός τους θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες μουσικούς να αποκτήσουν εύκολα πρόσβαση σε μια ποιότητα ήχου που σήμερα αποτελεί προνόμιο των πολύ λίγων......http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=432621&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου