Σε συνέχεια του προγράμματος ομιλητών η μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΦΕ έχει καλεσμένο τον
Παναγιώτη Τζουμέρκα, λέκτορα εκκλησιαστικής ιστορίας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης( ΑΕΑΘ).
Παναγιώτη Τζουμέρκα, λέκτορα εκκλησιαστικής ιστορίας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης( ΑΕΑΘ).
Την Τρίτη 19-2-13 στις 20.30΄στο χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου ματι ο κ. Τζουμέρκας θα μιλήσει με θέμα:Παρθένιος
Βαρδάκας: Μια πρώτη προσέγγιση του έργου του "Περιγραφή Κυρίως Εννέα Ετών Τουρκοκρατίας
Της Περιφέρειας Επισκοπής Κίτρους".
Κριτική παρουσίαση του τοπογραφικού,
ηθικοθρησκευτικού και ιστορικογεωγραφικού έργου βάσει των νέων ευρημάτων και
συμπερασμάτων στην ιστορία και γεωγραφία του Ν. Πιερίας.Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό!
Ο Παναγιώτης Τζουμέρκας γεννήθηκε το 1965. Σπούδασε Παιδαγωγική, Φιλολογία και Θεολογία. Ειδικεύθηκε στην εκκλησιαστική ιστορία και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2003 έως το 2007 διετέλεσε Διευθυντής της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας και υπεύθυνος του ιστορικού αρχείου του Πατριαρχείου. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, τιμητικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.
Σημαντικές του μονογραφίες αποτελούν οι: "Η συμβολή του Μητροπολίτου Κίτρους Βαρνάβα Τζωρτζάτου στην πρόοδο των διορθοδόξων σχέσεων στην χερσόνησο του Αίμου", Κατερίνη 2003. "Ο επίσκοπος Κίτρους Παρθένιος Βαρδάκας (1904-1933). Ο βίος και η δράση του", Ιωάννινα 2008. "Τα δικαιοδοτικά όρια και προβλήματα μεταξύ των πρεσβυγενών Πατριαχείων. Η περίπτωση των ορίων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ως "πάσης γης Αιγύπτου" και "πάσης Αφρικής"", Κατερίνη 2005. " Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας", Αθήνα 2007. Ο κώδιξ υπ΄αριθμ. 393, της Αλεξανδρινής Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, ο λεγόμενος του Πατριάρχου Παΐσίου, Αλεξάνδρεια 2010.
Ο Παρθένιος Βαρδάκας γεννήθηκε στην Ήπειρο (στα Ιωάννινα) τον Οκτώβριο του 1867 και το κοσμικό του όνομα ήταν Περικλής Βαρδάκας. Ανέπτυξε σημαντικό φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο, ενώ οργάνωσε και το Μακεδονικό Αγώνα στην περιοχή της Πιερίας, σε συνεργασία με οπλαρχηγούς Μακεδονομάχους, όπως ο Καπετάν Ματαπάς.
Φρόντισε να ιδρύσει ελληνικό σχολείο στην Κατερίνη και αντιμετώπισε με επιτυχία τη ρουμανική προπαγάνδα της εποχής. Εναντίον του Παρθενίου έγιναν τρεις συνολικά δολοφονικές απόπειρες, έργα στρατευμένων Τουρκαλβανών.
Το 1904 ανέλαβε Επίσκοπος Κίτρους. Στις 16 Οκτωβρίου 1912, με την απελευθέρωση της Κατερίνης, έψαλε τη δοξολογία στο Ναό της Θείας Ανάληψης και χοροστάτησε στις κηδείες των πεσόντων στην τελευταία μάχη στο Κολοκούρι, του Σβορώνου και του Νίκα. Έγραψε έργα, από τα οποία αντλούμε πληροφορίες για την Ιστορία της Πιερίας.
Ο Παρθένιος πέθανε από συγκοπή καρδιάς στις 25 Φεβρουαρίου 1933 και το όνομά του δόθηκε σε κεντρική οδό της Κατερίνης. Τον διαδέχθηκε στο θρόνο της Μητρόπολης Κίτρους και Κατερίνης ο Κωνσταντίνος Κοϊδάκης.(πηγή: Βικιπαίδεια).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου