Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Η ΑΦΕ( Ανθρώπων Φύσεως Έργα) είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτισμού με σκοπούς όπως η προβολή και ανάδειξη της ιστορίας,της λαογραφίας, της αρχαιολογίας, του περιβάλλοντος και γενικότερα της πολιτιστικής δημιουργίας της πιερικής γης.
Φέτος ξεκινά ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων με την παρουσίαση κυρίως ομιλιών που θα πραγματοποιούνται από τις 20.30΄-21.30΄ στο νέο ανακαινισμένο χώρο στο πατάρι του βιβλιοπωλείου ματι. Προσδοκία όλων μας και χαρά είναι να καθιερωθεί ως ένας χώρος συνάντησης, έκφρασης και συζήτησης. Η  είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.



ΑΦΕ  ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΕΩΣ ΕΡΓΑ 
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ       
Σ Υ Ν Ο Μ Ι Λ Ι Ε Σ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ:
Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται ημέρα Τρίτη από τις 8.30΄ μ.μ. ως τις 9.30΄ μ.μ
στο πατάρι του βιβλιοπωλείου MATI.

Ημερ.
Oμιλητής
Θέμα
5/2/13
Ι. Τζιφόπουλος
Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Επιγραφικής ΑΠΘ
Παράδεισος κερδηθείς
Η αγωνία και ο φόβος του θανάτου είναι αισθήματα εγγενή της φύσης των ανθρώπων όχι όμως και των άλλων έμβιων όντωνκαι ακολουθούν τον άνθρωπο από την πρώτη του εμφάνιση στη γη, ενώ η μετά τον θάνατον κατάσταση αποτελεί αντικείμενο συνεχούς προβληματισμού σε κάθε πολιτισμό και σε κάθε εποχή. Η ελληνική περίπτωση κατέχει μία από τις εξέχουσες θέσεις ανάμεσα στους ανθρώπινους πολιτισμούς, γιατί σε πολύ διαφορετικές χρονικές περιόδους και με εργαλεία τη λογοτεχνία, την τελετουργία, τη φιλοσοφία, αργότερα τη θεολογία δημιούργησε συστήματα κατανόησης και έκφρασης του νοήματος του θανάτου και της ζωής μετά θάνατον με στόχο τον κατευνασμό της αγωνίας και την υπέρβαση του φόβου του θανάτου.
19/2/13
Π. Τζουμέρκας
Λέκτωρ ΑΕΑΘ
Παρθένιος Βαρδάκας: Μια πρώτη προσέγγιση του έργου του Περιγραφή Κυρίως Εννέα Ετών Τουρκοκρατίας Της Περιφέρειας Επισκοπής Κίτρους.
Κριτική παρουσίαση του τοπογραφικού, ηθικοθρησκευτικού και ιστορικογεωγραφικού έργου βάσει των νέων ευρημάτων και συμπερασμάτων στην ιστορία και γεωγραφία του Ν. Πιερίας.
5/3/13
Τόλης Τατόλας
Spatial designer + visual artist
Παρουσίαση των έργων "Untitled" και "Contra" του συνθέτη σύγχρονης κλασσικής και ηλεκτροακουστικής μουσικής Δημήτρη Μπάκα. Πρόκειται για δύο έργα - οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις. Στο πρώτο το οπτικό στοιχείο είναι ένα σύνολο από πίνακες, ενώ στο δεύτερο ένα video.
Και στα δύο έργα το ακουστικό μέρος, το οποίο είναι και το κέντρο βάρους, είναι συνθέσεις των οποίων ο τρόπος αναπαραγωγής δημιουργούν δυναμικά ηχητικά τοπία και ατμόσφαιρες.
19/3/13
Λ. Κηπόπουλος
εκπαιδευτικός
Wildflower watching-Χλωρίδα του Ολύμπου
Ο Όλυμπος έχει μια πλούσια και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χλωρίδα με πολλά σημαντικά είδη φυτών. Πολλοί βοτανικοί και φυσιοδίφες έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς το μυθικό βουνό και έχουν καταγράψει περισσότερα από 1700 είδη, εκ των οποίων τα 30 είναι ενδημικά. Αυτός ο θαυμάσιος χλωριδικός πλούτος, είναι κοντά μας και  παραμένει  άγνωστος. Η συνήθης γνωριμία με τη βλάστηση του Ολύμπου αφορά στη συλλογή και χρήση φυτών με θεραπευτικές κυρίως ιδιότητες. Η γνωριμία με τα  φυτά ξεκινά με την παρατήρηση(wildflower watching), το ενδιαφέρον για την επιστημονική  έρευνα και γνώση, την αισθητική απόλαυση, την οικολογική συμπεριφορά, την αειφόρο αξιοποίηση της γνώσης, τις τέχνες (ζωγραφική-φωτογραφία-ποίηση).

9/4/13
Κων. Καμπάς
Kαθηγητής Φυσικής ΑΠΘ
Το πείραμα του αιώνα – CERN
Μια τεράστια προσπάθεια του σημερινού ανθρώπου με βάση την επιστήμη και τον ορθό λόγο να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα που αφορούν το σύμπαν.
Μέσα απ' αυτή την προσπάθεια γεννιώνται ζητήματα υπαρξιακά,φιλοσοφικά,θεολογικά αλλά και πάρα πολλά ωφέλη που αφορούν ακόμη και την καθημερινή ζωή.
23/4/13
Στ. Φραγκουλίδης
Καθηγητής Λατινικής φιλολογίας ΑΠΘ
Σενέκας- Αγαμέμνων
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου