Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011



Παγκράτιο το παράλιο, Κρίνος της θάλασσας, Θαλασσόκρινος, Pancratium maritimum, Sea daffodil.

Πριν τελειώσει το καλοκαίρι, έχει κάνει την εμφάνιση του μία πανέμορφη αμαρυλλίδα, το γνωστό κρινάκι της θάλασσας
Πολυετές βολβώδες φυτό με παχύ κορμό σαν καλάμι ύψους περίπου 40 cm, με ριζικό να φτάνει το 1,5 μέτρο। Θα το συναντήσουμε στις αμμώδεις παραλίες της Πιερίας και όλης της Μεσογείου, όσαέχουν απομείνει, καθώς κινδυνεύει από την τουριστική ανάπτυξη στις παραθαλάσσιες περιοχές Βγάζει τα φύλλα του τον χειμώνα που το καλοκαίρι ξεραίνονται και τότε βγαίνουν μέσα από τη καυτή άμμο τα άνθη του. Λευκά, αρωματικά και τεράστια με κίτρινους ανθήρες. Τα άνθη ανοίγουν αργά το απόγευμα προς το βράδυ.

Το «Pancratium maritimum» όπως όλοι οι κρίνοι ήταν ιερό λουλούδι για τους μινωίτες. Είναι γνωστό από αρχαίες εικονογραφήσεις στην Κρήτη, στα παλάτια της Κνωσού.

Η χωρίς μέτρο τουριστική ανάπτυξη στις παραλίες, οι ξαπλώστρες, τα αυτοκίνητα που την προσεγγίζουν, κτιριακές κατασκευές αυθαίρετες και χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, η άγνοια των επισκεπτών που πολλές φορές το κόβουν ή το ξεριζώνουν, ο καθαρισμός της παραλίας με μηχανικά μέσα και πολλοί άλλοι παράγοντες αποτελούν αιτίες να λιγοστεύουν με μεγάλη ταχύτητα οι πληθυσμοί του. Οι φωτογραφίες είναι στις ακτές της Πιερίας κοντά στις αλυκές Κίτρους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου