Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Μα ποιοί είμαστε τελικά εμείς οι ΄Ελληνες;

΄Ενα πολύ ουσιαστικό _ έως και τρομακτικό _ ζήτημα ταυτότητας: ποιοι είμαστε τελικά; Αυτό θέτει η έκθεση έργων - αφισσών 28 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που από την Τετάρτη 9 Μαΐου εμφανίζονται στους αθηναϊκούς τοίχους σε σημεία επιλεγμένα για την ιστορική και πολιτική βαρύτητα που έχουν αποκτήσει.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των συντελεστών της έκθεσης, τα τελευταία δύο χρόνια οι Ελληνες έχουμε βομβαρδιστεί και με όλα τα (κυρίως κακόσημα) κλισέ, που πλέουν στο μυαλό των ξένων για μας. «Οι Εσθονοί, για παράδειγμα, νομίζουν ότι θέλουμε να δανειστούμε από την την Ευρώπη, απλά για να μπορέσουμε να πίνουμε με την ησυχία μας ούζα. Οι Αμερικανοί πάλι πιστεύουν ότι η ελληνική διαφθορά είναι χειρότερη από εκείνη στη Νιγηρία, άρα όλοι οι Έλληνες είμαστε διεφθαρμένοι. Οι Ολλανδοί θυμώνουν και που αναπνέουμε, επειδή είμαστε τόσο ασυγκρότητοι. Και η λίστα συνεχίζει να μακραίνει, όσο αντέχει να την συμπληρώνει κανείς...»
 Το καλλιτεχνικό αυτό πρότζεκτ ονομάζεται «a gathering» (σε ελεύθερη απόδοση «μια συνάντηση», για να μην πούμε «μια μάζωξη» που σαν λέξη ηχεί παράξενα). Πρόκειται για μια ιδέα των θεωρητικών τέχνης και επιμελητριών εικαστικών εκθέσεων Όλγας Χατζηδάκη και Μαρίας - Θάλειας Καρά, που προσδοκούν να διερευνήσουν τη διαχείριση και τον επαναπροσδιορισμό των αποδιδόμενων ταυτοτήτων σε ένα έθνος, στις περιόδους που τα σύμβολα και τα στερεότυπα, χρησιμοποιούνται προκλητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου