Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Πουλιά του τόπου μου: Κατσουλιέρης




Ο Κατσουλιέρης  είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη κορυδαλλών αφού ανήκει στην οικογένεια των κορυδαλλίδων.Χαρακτηριστικό είναι το μακρύ, μυτερό σαν καρφί λοφίο του, που προεξέχει από την κορόνα του και τον καθιστά ευδιάκριτο σε σχέση με τα άλλα πουλιά.

Είναι μικρόσωμος, έχει γκριζοκάστανο φτέρωμα, ενώ στο στήθος έχει το χρώμα της άμμου με διάχυτες σκοτεινές ραβδώσεις. Η κοιλιά παραμένει ανοιχτόχρωμη. Το ράμφος είναι μακρύ και μυτερό και η ουρά του κοντή, ενώ οι φτερούγες του είναι μακριές και μυτερές.Όσο είναι στο έδαφος αλλά και κατά την ώρα την απογείωσης κελαηδά με ένα χαρούμενο, αλλά αρκετά φλύαρο κελάηδημα.
 Το ζευγάρι των κατσουλιέρηδων στο τέλος της Άνοιξης φτιάχνει την φωλιά του στο έδαφος, μέσα σε χαμόκλαδα και το καλοκαίρι το θηλυκό γεννάει από 3-5 υπόλευκα 
 Η διατροφή του περιλαμβάνει έντομα και σπόρους που τα βρίσκει στο έδαφος, καθώς και χορταράκια.Το προσδόκιμο ζωής τους αγγίζει τα 25 με 30 χρόνια.


Που θα το συναντήσουμε;
 Είναι ζωηρό και ευκίνητο πουλί, αγαπά να  περπατά στο έδαφος, καθώς πρόκειται για εδαφόβιο πουλί. Επομένως θα το δούμε κυρίως στις άκρες των δρόμων και επάνω σε πεζοδρόμια.Όσοι περπατούν κατά μήκος του πεζόδρομου Παραλίας-Κατερινόσκαλας ή κατά μήκος του Πέλεκα θα το αναγνωρίσουν εύκολα χάρις στο ανασηκωμένο ευδιάκριτο λοφίο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου