Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Από τον 8ο πχ αιώνα ΄Ελληνες στη Μεθώνη

Τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών της Μεθώνης παρουσιάστηκαν από το κέντρο ελληνικής γλώσσας την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012, στην Αθήνα.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην πολύχρονη συνεισφορά του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στην έρευνα της ελληνικής, τονίζοντας την ταχύτατη ανταπόκριση του συγκεκριμένου φορέα στην πρότασή της για ανάληψη ενός επιστημονικού έργου με αντικείμενο την αρχαία μακεδονική.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΓ καθηγητής Ι. Ν. Καζάζης παρουσίασε τη μέχρι τώρα πορεία του συνολικού έργου δίνοντας έμφαση στον υπό έκδοση τόμο «Αρχαίες ελληνικές διάλεκτοι: η αρχαία μακεδονική» και στη συγκρότηση ηλεκτρονικού αρχείου για τις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ και ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος μίλησε για την ανασκαφή εντάσσοντας τα ευρήματά της στο ιστορικό τους πλαίσιο και υπογραμμίζοντας την παρουσία των Ελλήνων κατά τον 8ο π.χ αιώνα στην περιοχή της Μεθώνης, παρουσία που τους κατέστησε αναπόσπαστο κομμάτι του αιγιακού δικτύου.
Ο Γιάννης Ζ. Τζιφόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, επικεντρώθηκε στη σημασία των επιγραφών από γλωσσολογική άποψη και ειδικά στην εύρεση του παλαιότερου δείγματος σε ιαμβικό στίχο, καταλήγοντας στη διαπίστωση ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα αποτελούν αφορμή για περαιτέρω μελέτη και συζήτηση.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οι συντελεστές του τόμου Ματθαίος Μπέσιος και Αντώνης Κοτσώνας, ο Αιδεσιμολογιότατος πατήρ Θωμάς Συνοδινός, εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Ν. Βαλάκου, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σ. Μαυρίδου, οι βουλευτές Πιερίας Μ. Μίχου και Γ. Αμοιρίδης, ο διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως κ. Δ. Παντερμαλής, μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, όπως επίσης μέλη των αρχαιολογικών σχολών της Αθήνας και της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας, καθώς και πολίτες του νομού Πιερίας.
Αναδημοσίευση  από το http://northpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου