Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Greensleeves, μια αγαπημένη μελωδία


Greensleeves(πράσινα μανίκια) ή (πράσινα φύλλα); or Green leaves;
Ένα παραδοσιακό αγγλικό λαικό τραγούδι του 1580.Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι το τραγούδι Greensleeves, που οι στίχοι του μιλούν για μια αγάπη δίχως ανταπόκριση, μπορεί να το συνέθεσε ο βασιλιάς Ερρίκος Η΄, την εποχή που πολιορκούσε την Άννα Μπολέιν. Πιστεύεται πως το τραγούδι είχε πρωτοδημοσιευθεί το Σεπτέμβριο του 1580, όταν ένας τυπογράφος ονόματι Richard Jones  δημοσίευσε στίχους και μουσική ενός τραγουδιού με τον τίτλο "A newNorthern Dittye of the Lady Greene Sleeves". Ένας 2ος τυπογράφος, ο Edward White, δημοσίευσε ένα ακόμη Greensleeves με  τίτλο “A ballad, being the Ladie Greene Sleeves Answere to Donkyn his frende”.  
Οι δύο τους διαφωνούσαν για τα δικαιώματα του τραγουδιού και έτσι δημοσιεύτηκαν διάφορες εκδοχές του. 
Εν τέλει, το 1584 ο Richard Jones τύπωσε την τελική εκδοχή του τραγουδιού σε μια συλλογή τραγουδιών υπό τον τίτλο “A Handful of Pleasant Delights”, έτσι όπως περίπου το ξέρουμε σήμερα.

Και ποιος δεν ξέρει το χριστουγεννιάτικο τραγούδι What Chlid Is This?. Γράφτηκε το 1865 από τον William Chatterton Dix με στίχους βέβαια χριστουγεννιάτικους πάνω στην παραδοσιακή μουσική.
The Lady Greensleeves (1864), έργο του ζωγράφου και ποιητή Dande Gabriel Rosseti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου