Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Οικουμενική χορωδία μέσω Διαδικτύου

Ο συνθέτης Ερικ Γουίτακερ

Πριν από περίπου δύο χρόνια ο ευρηματικός μουσικός οραματίστηκε μια οικουμενική χορωδία στην οποία ο καθένας μπορεί να λάβει μέρος, φτάνει να διαθέτει μια web cam και μια σύνδεση στο Internet. Δημιούργησε λοιπόν τη VirtualChoir (εικονική χορωδία), όπου στην τελευταία και πιο πρόσφατη εκδοχή της (2.0) συμμετείχαν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι από 58 χώρες. 

Το 2010 ο Γουίτακερ δημιούργησε τη VirtualChoir 1.0 που θα τραγουδούσε το κομμάτι του «Lux Aurumque» («Χρυσαφένιο φως»). Σε αυτήν έλαβαν μέρος συνολικά 185 εθελοντές από 12 χώρες. Το τελικό βιντεάκι ανέβηκε στο YouTube και μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών συγκέντρωσε πάνω από 2 εκατομμύρια χτυπήματα.
Εναν χρόνο αργότερα προχώρησε στην εικονική χορωδία 2.0 με το τραγούδι του «Sleep». Το ενδιαφέρον του κοινού ήταν καθηλωτικό: οι συμμετοχές από σχεδόν 60 χώρες - ανάμεσά τους και η Ελλάδα - ξεπέρασαν τις 2.000 - τρεις από τη χώρα μας. Η πρεμιέρα της τεχνολογικά προικισμένης χορωδίας πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2011, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Τεχνολογίας, Ψυχαγωγίας και Σχεδίου TED στην Καλιφόρνια, μαγεύοντας τους παρευρισκομένους. 
 Μέσω του blog του, ο Γουίτακερ έχει ήδη ανακοινώσει ότι πρόκειται σύντομα να προβεί στη σύσταση της τρίτης στη σειρά εικονικής χορωδίας και καλεί τους ενδιαφερομένους να γραφτούν στη σελίδα του (www.ericwhitacre.com) προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες ανακοινώσεις. Το νέο  χορωδιακό έργο του αναμένεται να παρουσιαστεί online μέσα στον Απρίλιο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου