Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων





ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 Ο Δήμος Κατερίνης σας προσκαλεί στην τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «SOCHI 2014», που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2013 & ώρα 17:30 στην κεντρική πλατεία.
 Η εκδήλωση, διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Οργανωτική Επιτροπή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «SOCHI 2014».
   
Σάββας Χιονίδης

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ



17:30: Άφιξη επισήμων προσκεκλημένων.

-         Ελληνικοί Ήχοι και Μελωδίες από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης.

17:55: Άφιξη Ολυμπιακής Φλόγας – Αφή Βωμού από Λαμπαδηδρόμο. Άφιξη αντιπροσωπείας της Ε.Ο.Ε. και της Οργανωτικής Επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «SOCHI 2014».

-         Απόδοση του Ολυμπιακού Ύμνου και του Εθνικού Ύμνου της Ρωσίας από την Χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών.
-         Απόδοση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης (Έπαρση σημαιών Ολυμπιακών Αγώνων, Ρωσίας και Ελλάδος με την ανάκρουση των αντίστοιχων ύμνων).
-         Χαιρετισμός του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη.
-         Χαιρετισμός του Εκπροσώπου της Οργανωτικής Επιτροπής των  Χειμερινών Ο.Α. «SOCHI 2014».
-         Χαιρετισμός του Εκπροσώπου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
-         Ανταλλαγή δώρων.
-         Πολιτιστικό Πρόγραμμα Ημίωρης Διάρκειας από: τα χορευτικά τμήματα της Εστίας Πιερίδων Μουσών, της Ένωσης Ποντίων Πιερίας & μουσικός επίλογος από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης.

Επιμέλεια: Δημήτριος Αποστολόπουλος - Τεχνικός Σύμβουλος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πιερίας – Ημαθίας.

18:30: Πέρας εκδήλωσης – Διανυκτέρευση Ολυμπιακής Φλόγας στην Κατερίνη.
Η φλόγα θα αναχωρήσει από την Πλατεία Ελευθερίας, την Τετάρτη 02 Οκτωβρίου και ώρα 09:00 π.μ. μέσω των οδών Κασσάνδρου και Ν.Δίκα.





Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης Γράμματα από το “Υπόγειο”.





Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης
Γράμματα από το “Υπόγειο”.
Γραφή στη Μεθώνη Πιερίας, ύστερος 8ος - πρώιμος 7ος αι. π.Χ.
Διάρκεια έκθεσης: 12 Σεπτεμβρίου 2013 - 31 Δεκεμβρίου 2014
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα: 19:30

Γράμματα από το “Υπόγειο”.
Γραφή στη Μεθώνη Πιερίας
ύστερος 8ος - πρώιμος 7ος αι. π.Χ


Η αρχαία Μεθώνη είναι μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις της Μακεδονίας. Βρίσκεται στη βόρεια Πιερία, στη δυτική ακτή του Θερμαϊκού Κόλπου κοντά στις νότιες εκβολές του Αλιάκμονα.

Οι ανασκαφές που διενεργούνται από την ΚΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων από το 2003 μέχρι σήμερα έχουν φέρει στο φως σημαντικότατα ευρήματα, τα οποία «ξεδιπλώνουν» πτυχές της ιστορίας αυτής της ακμαίας πόλης. Ένα από τα ευρήματα με μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική σημασία προέρχεται από το «Υπόγειο», μια υπόσκαφη κατασκευή, όπου βρέθηκαν 191 ενεπίγραφα αγγεία, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται τον ύστερο 8ο και τον πρώιμο 7ο αι. π.Χ. Πρόκειται για μια δυσερμήνευτη κατασκευή, πιθανόν αποθηκευτικού χαρακτήρα, η οποία λόγω στατικών προβλημάτων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και επιχώθηκε βιαστικά λίγο μετά το 700 π.Χ. με κάθε είδους υλικά (δηλαδή όστρακα, ξύλα, τμήματα λίθινων μητρών από μεταλλουργικές δραστηριότητες, σκωρίες χαλκού και σιδήρου, πήλινες χοάνες κατεργασίας χαλκού και χρυσού κ.ά.). Στο εσωτερικό του ‘Υπογείου’ βρέθηκαν αγγεία όλων των τύπων: αποθηκευτικά, μαγειρικά, εμπορικοί αμφορείς, αγγεία για το σερβίρισμα και την κατανάλωση υγρών και τροφής. Η προέλευσή τους ποικίλλει: τοπικά, κορινθιακά, αττικά, ευβοϊκά, κυκλαδικά, ιωνικά, αιολικά, αλλά και φοινικικά.

Η σπουδαιότητα του ευρήματος έγκειται στο γεγονός ότι από τον 8ο αι. π.Χ., όταν άρχισε να χρησιμοποιείται η αλφαβητική γραφή στον ελλαδικό χώρο, υπάρχουν ελάχιστες επιγραφές και επιγραφικά τεκμήρια, και συνεπώς τα ενεπίγραφα αγγεία της Μεθώνης είναι πραγματικά πολύτιμα. Ειδικότερα για τη Μακεδονία πρόκειται για τα πρωιμότερα μέχρι σήμερα επιγραφικά ευρήματα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε με ενθουσιασμό να εντάξει το εύρημα της Μεθώνης στο πρόγραμμα των περιοδικών του εκθέσεων αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητά του.

Η έκθεση έχει δύο στόχους. Πρώτον, να αναδείξει ένα σημαντικό εύρημα, το οποίο αφορά τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και το ευρύ κοινό, δίνοντας την ευκαιρία να συζητηθούν σημαντικά ιστορικά και αρχαιολογικά ζητήματα που σχετίζονται με τον ελληνικό αποικισμό, τη χρήση του αλφαβήτου, τις διαλέκτους, τις απαρχές της ποίησης, το συμπόσιο, αλλά και τα εμπορικά δίκτυα της Ανατολικής Μεσογείου κατά τους κρίσιμους αιώνες, τον 8ο και 7ο αι. π.Χ. Και δεύτερον, να παρακινήσει τους επισκέπτες να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν, και μάλιστα οι νεότεροι από αυτούς να αντιληφθούν το μακραίωνο ταξίδι της ελληνικής γλώσσας από τότε ώς τις μέρες μας, από την καθημερινότητα μιας αρχαίας πόλης στα παράλια της Πιερίας στη δική μας πολυκύμαντη καθημερινότητα.

     Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΚΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

     Ο κατάλογος της έκθεσης διατίθεται στο πωλητήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Χορηγός: Επιτροπή Ερευνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
             



Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Τεκμηρίωσης και Δημοσιευμάτων
Μ. Ανδρόνικου 6,ΤΘ 506 19
540 13 
Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 830538
Fax 2310 861306
www.amth.gr
-------
Archaeological Museum of Thessaloniki
Department of Public Relations, Documentation and Publication
s
6, M. Andronikou Str.
PO Box 506 19
Postal Code 540 13, Thessaloniki
Tel. (0030) 2310 830538
Fax (0030) 2310 861306
www.amth.gr
-----------------------------------