|
Geranium sp |
Την Κυριακή 22-5-11 μέλη της ΑΦΕ, πραγματοποίησαν βοτανολογική πεζοπορία κατά μήκος του ρ. Ορλιάς. Με ξεναγό το μέλος κ. Κηπόπουλο Λευτέρη εντοπίσθηκαν αρκετά είδη της πλούσιας χλωρίδας του Ολύμπου. Από τα πλέον σημαντικά σημεία της διαδρομής ήταν ο εντοπισμός και η αναγνώριση σπάνιων φυτών του Ολύμπου. Το δυσεύρετο ενδημικό του Ολύμπου η Jankaea heldreichii (Boiss.) Boiss, ή Γιαγκέα σε ελληνική απόδοση, μοναδικό αφού όπως υποδηλώνει ο όρος «ενδημικό», δεν ενδημεί παρά μόνο στον Όλυμπο.
Εξίσου ενδιαφέρον παρουσίασε ο εντοπισμός ενός ατόμου της άγριας ορχιδέας Orchis simia (Όρχις η πιθηκοειδής), με το χαρακτηριστικό ανθρωπόμορφο σχήμα των πετάλων της.
|
jankaea |
Απρόσμενα και στο τέλος της διαδρομής εντοπίσαμε και δύο φυτά του είδους Gladiolus italicus (Γλαδιόλες). Ακόμη εντοπίσαμε κι άλλα αγριολούλουδα όπως: Salvia ringens, Achillea ageratifolia, Cistus creticus, Silene graeca, Geranium sp.,Teucrium chamaedrys και το εντομοφάγο φυτό Pinguicula hirtiflora…σε υγρά σημεία δίπλα στους καταρράκτες… Αξίζει να σταθούμε και να πληροφορηθούμε για το σπάνιο ενδημικό του Ολύμπου που παρουσιάζει τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον τη, Jankaea heldreichii (Boiss.) Boiss
|
Silene graeca |
Η Jankaea heldreichii (Boiss.) Boiss. είναι φυτό ποώδες, πολυετές. Τα φύλλα είναι απλά, σχηματίζουν ρόδακα στη βάση του φυτού και καλύπτονται από πυκνές, μακριές και μαλακές τρίχες. Οι βλαστοί είναι άφυλλοι, με 1-3 άνθη. Φυτρώνει πάνω σε σκιερές σχισμές ασβεστολιθικών βράχων, σε υψόμετρα μεταξύ 700 και 1400 μέτρων (συμπτωματικά στα 400 μ.). στις βόρειες και ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου. Η J. heldreichii είναι το μοναδικό είδους του γένους Jankaea. Ανθίζει από τα μέσα Μαίου μέχρι αρχές Αυγούστου. Ανήκει στην τροπική οικογένεια Gesneriaceae (με πέντε ευρωπαικά είδη και αποτελούν λείψανα θερμότερων περιόδων του Τριτογενούς).
Όταν άρχισε η Τριτογενής περίοδος, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, τα γιγάντια ερπετά εξαφανίστηκαν και η πανίδα του πλανήτη υπέστη - σε μικρό χρονικό διάστημα - ριζικές αλλαγές, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την κυριαρχία των θηλαστικών. Η Τριτογενής (Καινοζωική) περίοδος χωρίζεται σε 5 εποχές που αντιστοιχούν σε ανάλογες εξελικτικές φάσεις της πανίδας των θηλαστικών. το Παλαιόκαινο, Ηώκαινο, Ολιγόκαινο, Μειόκαινο και τπο Πλειόκαινο (5-2 εκατομμύρια χρόνια πριν) είναι η τελευταία εποχή της Τριτογενούς περιόδου.