Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Αντιρρήσεις για το Olympic School of Mythology

Επίθεση κατά του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ότι «παρέχει χείρα βοηθείας στην …μπίζνα με την επωνυμία ΄΄Olympic School of Mythology – Olympic Academy of classical studies΄΄», με έδρα τη Μακεδονική Πιερία, εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την σχετική τοποθέτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που έγινε σχετική ενημέρωση από τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Θ. Καράογλου. Η εμφάνιση του κ. Παπανδρέου μετά από καιρό στην Βουλή (λόγω των ακαδημαϊκών υποχρεώσεών του στο Χάρβαρντ) και μάλιστα η συμμετοχή του -έστω και ολιγόλεπτη- στην συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, συζητήθηκε. Ο ίδιος τοποθετήθηκε θετικά ως προς την ίδρυση Διεθνούς Ιδρύματος Κλασικών Σπουδών και Ερευνών με την επωνυμία «Olympic School of Mythology - Olympic Academy of Classical Studies», ζητώντας μάλιστα να μην υπάρξουν γραφειοκρατικά κωλύματα αλλά να διασφαλιστεί η απαραίτητη διευκόλυνση και ευελιξία για να «τρέξει» το όλο project γρήγορα.

Ωστόσο, για τον ΣΥΡΙΖΑ η ίδρυση και λειτουργία της εν λόγω Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, είναι «διάτρητη και νεφελώδης». Μάλιστα ο βουλευτής του κόμματος κ. Αν. Κουράκης, σχολίασε ότι «δεν είναι παίξε-γέλασε η παρουσία του κ. Παπανδρέου». «Έγινε για να προσδώσει ένα κύρος, μόνο και μόνο γιατί ήρθε στη Βουλή, μόνο και μόνο για να συζητηθεί. Αυτό από μόνο του υποβιβάζει το θέμα από χέρι», ανέφερε. Παρουσία ιταλών αρχιτεκτόνων και πρυτάνεων ο κ. Κουράκης τους είπε ότι «εμπλέκονται σε μια διαδικασία που δεν γνωρίζουν και συμμετέχουν άθελά τους σε αυτό που συζητείται», θέτοντας ερωτηματικά για το ότι εφόσον πρόκειται για μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με εταιρικό κεφάλαιο 2.900 ευρώ (!), με ποια μέσα θα τεθεί σε κίνηση η ιδέα αυτή.

Ερωτηματικά προκαλεί για τον ΣΥΡΙΖΑ και η μη συμμετοχή δημόσιων ερευνητικών φορέων, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει απορρίψει την συμμετοχή του με το σκεπτικό ότι το εγχείρημα «δεν έχει καμία διεθνή αναγνωρισιμότητα, ούτε και επιστημονικές διαπιστεύσεις». Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Κουράκης, μετά από πρόταση του πρύτανη του ΑΠΘ να τεθεί το πρόγραμμα υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου, οι υπεύθυνοι της αστικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης αρνήθηκαν. Σκιές, εξάλλου, υπάρχουν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας, η οποία «βασίζεται αποκλειστικά σε μακροχρόνιες εκχωρήσεις ακινήτων από τους δήμους της ευρύτερης περιοχής για εκμετάλλευση από ιδιώτες παράγοντες, οι οποίοι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις αρχαιότητες και τα πολιτιστικά υλικά και άυλα αγαθά των τόπων της Πιερίας ως “brand name” για οικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες δεν είναι σαφές ποιόν θα ωφελήσουν τελικά».

Επιφυλάξεις διατύπωσαν και άλλα κόμματα, μεταξύ των οποίων και η ΔΗΜΑΡ, αφού η βουλευτής κυρία Μαρία Ρεπούση είπε ότι «λείπουν στοιχεία» ώστε να γνωρίζουμε που αποσκοπεί και σε ποιους απευθύνεται το εν λόγω πρόγραμμα, αλλά και η κυρία Ελένη Γερασιμίδου από το ΚΚΕ.

Απαντώντας ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Καράογλου είπε ότι «είναι μια ιδέα που έχει ξεκινήσει και ζητήσαμε να ακουστεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, έτσι ώστε να είναι ενήμερο ποια είναι η φωνή της αγωνίας μιας συγκεκριμένης περιοχής της χώρας μας». «Υπάρχει ένα ισχυρό όνομα, ένα ισχυρό brand name στην περιοχή, που λέγεται Όλυμπος, που οι φορείς της Πιερίας θεωρούν ότι είναι ένα στοιχείο που μπορούν να αξιοποιήσουν για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η περιοχή τους», σημείωσε. Μάλιστα τόνισε ότι «υπάρχει μια πολύ μεγάλη καχυποψία», αν και παραδέχθηκε ότι «είναι ένα θέμα, το οποίο θέλει πολύ μεγαλύτερη επεξεργασία». «Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν τους τοπικούς φορείς και θα πρέπει σαφέστατα να διασφαλίσουμε τη δημόσια περιουσία, να δούμε ποιο θα είναι το πρόγραμμα σπουδών, να δούμε τι είδους πτυχία θα δίνει αυτή η σχολή, με ποια μορφή θα λειτουργεί και θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια», πρόσθεσε.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=477779

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου