Τα περισσότερα στοιχεία για τον Τιτανικό είναι γνωστά: ο αριθμός των
νεκρών, η ώρα του ναυαγίου, η πορεία του, οι επιζώντες. Υπάρχουν,
ωστόσο, και μερικά στοιχεία για το περίφημο ναυάγιο που είναι λιγότερο
γνωστά.
- Το βράδυ της 14ης Απριλίου, οι επιβάτες της πρώτης θέσης απήλαυσαν ένα γεύμα δέκα πιάτων που περιελάμβανε στρείδια, σολομό ποσέ, φιλέτο από μοσχάρι, αρνί με σάλτσα μέντας, εκλέρ σοκολάτας και πουτίγκα. Σύμφωνα με το Armchair World, διαφορετικό κρασί σερβιριζόταν με κάθε πιάτο, ενώ καφές και πούρα συνόδευαν το αλκοόλ που ήταν διαθέσιμο με το τελευταίο πιάτο.
- Δύο εκατομμύρια πριτσίνια χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του Τιτανικού.
-
Το πλοίο χρησιμοποιούσε προηγμένη τεχνολογία και διέθετε τρεις ηλεκτρικούς ανελκυστήρες στην πρώτη θέση και έναν στη δεύτερη θέση.
- Ο Τιτανικός είχε τη δική του εφημερίδα. Σύμφωνα με το Κέντρο Φυσικής Επιστήμης του Greensboro, η Atlantic Daily Bulletin ήταν μία καθημερινή έκδοση που περιείχε ειδήσεις, τις τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο, τα αποτελέσματα των αγώνων ιππασίας, κουτσομπολιά για προσωπικότητες της εποχής και το καθημερινό μενού.
- Αν και πάνω στο πλοίο βρίσκονταν κάποιοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους της εποχής, δύο δεν επιβιβάστηκαν στο πλοίο. Ο Τζ.Π. Μόργκαν (της γνωστής εταιρείας) και ο ιδιοκτήτης εργοστασίων σοκολάτας Μίλτον Σ.Χέρσεϊ σκόπευαν να ταξιδέψουν με τον Τιτανικό, αλλά ακύρωσαν το ταξίδι τους την τελευταία στιγμή.
- Σχεδόν πέντε Τιτανικοί θα μπορούσαν να κατασκευαστούν με τα έσοδα από την ταινία του Τζέιμς Κάμερον.
- Μια οφθαλμαπάτη εμπόδισε το πλοίο από το να δεχθεί βοήθεια: αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Βρετανός ιστορικός, Τιμ Μάλτιν, ο οποίος λέει ότι η ατμόσφαιρα το βράδυ της 14ης Απριλίου δημιουργούσε συνθήκες που δυσκόλευαν το προσωπικό να δει τα παγόβουνα, καθώς και τα άλλα πλοία να εντοπίσουν τον Τιτανικό.
- Το βιβλίο του Μόργκαν Ρόμπερτσον Futility έχει ανατριχιαστικές ομοιότητες με το ναυάγιο. Μόνο που το Futility εκδόθηκε 14 ολόκληρα χρόνια πριν την τραγωδία. Το βιβλίο του Ρόμπερτσον διηγείται την ιστορία του Τιτάν (ακόμα και το όνομα ηχεί εκείνο του Τιτανικού), του «μεγαλύτερου πλοίου που κατασκευάστηκε ποτέ, το οποίο οι Βρετανοί ιδιοκτήτες και ο Τύπος έλεγαν ότι είναι "αβύθιστο". Το πλοίο χτυπά ένα παγόβουνο έναν Απρίλιο και βυθίζεται. Εξαιτίας της έλλειψης σωστικών λέμβων, περισσότεροι από τους μισούς επιβάτες χάνονται στον βόρειο Ατλαντικό». Ακούγεται οικείο; Το βιβλίο κυκλοφόρησε ξανά αργότερα με τον τίτλο «Το ναυάγιο του Τιτάνα».
- Πιστεύεται ότι εάν το πλοίο είχε χτυπήσει κατά μέτωπο το παγόβουνο, μπορεί να μην είχε βυθιστεί. Θεωρείται ότι σε αυτή την περίπτωση θα πλημμύριζαν μόνο δύο από τα μπροστινά τμήματα του πλοίου. Αντ' αυτού, η προσπάθεια του Τιτανικού να αλλάξει πορεία οδήγησε πέντε τμήματα να πλημμυρίσουν. Η ζημιά ήταν μεγαλύτερη από αυτή που μπορούσε να αντέξει το σκάφος.
- Ακόμα και σήμερα τα μεγάλα πλοία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο σύγκρουσης με παγόβουνα. Πέρυσι ένα παγόβουνο δημιούργησε μια τρύπα σε ένα ρωσικό αλιευτικό στην Ανταρκτική. Το πλήρωμα πέταξε στη θάλασσα αντικείμενα από το πλοίο για να μειώσει το βάρος του και περίμενε δύο εβδομάδες για τη διάσωσή του
- http://reviews.in.gr/world/titanic/article/?aid=1231190883
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου