Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

«Κινητό μνημείο» οι φωτογραφίες του Μπουασονά

 Ο Φρεντ Μπουασονά (1858-1946) συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Μέσα σε 30 περίπου χρόνια πραγματοποίησε 13 και πλέον ταξίδια στην Ελλάδα, συνοδεία του στενού του φίλου, Ντανιέλ Μποντ-Μποβί και των γιων του Εντμόν- Εντουάρ και Ανρί-Πολ.
Το ελληνικό τμήμα του αρχείου του Γαλλοελβετού φωτογράφου Φρεντ Μπουασονά, που αποτέλεσε την πρώτη συστηματική οπτική αποτύπωση της σύγχρονης Ελλάδας, χαρακτηρίστηκε ομόφωνα κινητό μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων.
 Η πρώτη μετάβαση των Φρεντ Μπουασονά και Ντανιέλ Μποντ-Μποβί στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 1903, προκειμένου να αποτυπώσουν τη Στερεά Ελλάδα και την Κέρκυρα. Τέσσερα χρόνια αργότερα ακολούθησε η αποτύπωση της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου, αλλά και η φωτογράφηση αρχαίων μνημείων της Αθήνας.
 Από το 1913 και μετά οι φωτογραφικές περιηγήσεις των Μπουασονά και Μποντ-Μποβί απέκτησαν επίσημα την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, που χρηματοδότησε τη φωτογραφική ανάδειξη της ελληνικότητας των περιοχών που είχαν περιέλθει στο ελληνικό κράτος με τις νίκες των Βαλκανικών πολέμων.

Το πρώτο λεύκωμα της σειράς με φωτογραφίες από την Ήπειρο κυκλοφόρησε το 1914, ενώ η πρώτη φωτογραφική έκθεση, υπό την αιγίδα της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Ελευθερίου Βενιζέλου διοργανώνεται το 1919.
Ελασσόνα

Άγιο Όρος

Νυχτερινός καταυλισμός στον Όλυμπο

Κρήτη

Κηφισιά

Κοκκινοπηλός
Θεματοφύλακας του αρχείου έχει οριστεί το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου